UPDATE DESKUNDIGE

Postcodeloterij 9745 Instituut Mijnbouwschade Groningen

September 2022

John Schokker – Makelaar en Taxateur – Hoendiep 212 – 9745 ED Groningen
 

Geachte bewoner van postcodegebied 9745,

Afgelopen zomer heb ik samen met mr. A. Kwint en VLOK Consultancy een aantal stappen ondernomen in het proces tegen het afwijzen van het verzoek om compensatie voor waardevermindering door Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Hiervan willen wij u graag van op de hoogte stellen.

Om te beginnen hebben wij na de verwachte ongegrondverklaring op het bezwaar door het IMG, inzake de volgens ons onterechte afwijzing van het verzoek tot compensatie voor de waardevermindering veroorzaakt door aardbevingen betreffende het postcodegebied 9745, beroep ingesteld bij de Rechtbank Noord-Nederland. Dit beroep is zeer uitgebreid door mr. A. Kwint opgesteld en samen met een eveneens zeer uitgebreide motivatie van mij als makelaar/taxateur van het gebied en deskundige op het gebied van compensatie door aardbevingen aan de Rechtbank Noord-Nederland toegezonden. Op de behandeling van het beroep door de Rechtbank Noord-Nederland kom ik straks terug.

Daarnaast heb ik contact gezocht met de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen om dit onrecht samen met een aantal andere zaken onder de aandacht te brengen. Een afvaardiging van de enquêtecommissie is vervolgens onder leiding van de voorzitter, de heer Van der Lee, bij mij op kantoor in Hoogkerk geweest. Daaropvolgend ben ik uitgenodigd om in een besloten hoorzitting voor de commissie in de Tweede Kamer te verschijnen om daar nogmaals mijn verhaal te doen. Ook tijdens deze hoorzitting is het onrecht van de ‘postcodeloterij’ ter sprake gekomen.

In juli heeft eveneens de inhoudelijke zitting bij de Rechtbank Noord-Nederland plaatsgevonden naar aanleiding van het ingediende beroep. Tijdens deze zitting is duidelijk geworden wat het probleem van de Groningers is wanneer men beroep bij de Rechtbank Noord-Nederland gaat aantekenen tegen een uitspraak van het IMG. Het IMG komt zelf niet maar laat zich vertegenwoordigen door 2 dure landsadvocaten uit Den Haag met een zeer arrogante houding en zonder enige empathie. Suggereren dat de overheid alleen de juiste dingen met haar burgers voor heeft en woorden als “u weet toch wat de Rechtbank Noord-Nederland vindt” en “wat doet u hier, het is 70-0 voor het IMG” zijn in de Rechtbank gevallen van de zijde van de landsadvocaat van het IMG. Om eerlijk te zijn draaiden de magen van mij en mr. A. Kwint zich om. Zeker als je de afhandeling van de toeslagenaffaire en de dagelijkse parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen ziet hoe ambtenaren en politici de burgers hebben behandeld en nog behandelen. Het spijt mij ook te moeten zeggen dat de Rechtbank Noord-Nederland weinig moeite doet om zich echt in de zaak te verdiepen en het heeft de schijn volgens mij dat men hierbij niet een beslissing durft te nemen tegen het IMG. Ook gaat de Rechtbank niet in op een aantal door mij ingediende berekeningen waaruit blijkt dat de waardedaling in postcodegebied 9745 ten opzichte van 9746 juist veel groter is. Het zal hierdoor ook voor u geen verrassing zijn dat mr. A. Kwint na 5 weken een vonnis kreeg van maar 2 kantjes met daarop de uitspraak van de Rechtbank Noord-Nederland dat het IMG, lees de overheid, haar zaken goed op orde heeft met betrekking tot de waarderegeling en postcodegebied 9745. Onbegrijpelijk maar zowel door mr. A. Kwint en mij al vanaf het begin verwacht. Na de toeslagenaffaire worden de burgers van Nederland opnieuw door rechtelijke macht in de steek gelaten.

Zoals vermeld was deze summiere uitspraak en afhandeling door de Rechtbank Noord-Nederland door mr. A. Kwint en mij verwacht en heeft het ons alleen nog maar gemotiveerder gemaakt om tot de bodem te gaan. Wij gaan uiteraard beroep instellen bij het hoogste rechter in Nederland, de Raad van State. Waar bijna alle gedupeerden, na “afgeschminkt” te zijn bij de Rechtbank Noord-Nederland mede door een juridisch overwicht van 2 dure arrogante landsadvocaten tegen een individuele burger, stoppen, gaan wij door!

Mr. A. Kwint stelt een dezer dagen beroep in bij dit hoogste orgaan, wat zich hopelijk beseft een tweede blunder zoals bij de toeslagenaffaire niet te kunnen veroorloven. Om het beroep kracht bij te zetten zal VLOK Consultancy u binnenkort benaderen om alsnog voor zowel 2022 als 2023 kosteloos bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde en te onderzoeken als er nog schade bij u woning aanwezig is. Mr. A. Kwint en ik denken dat dit wellicht extra kan bijdragen in het beroep bij de Raad van State tegen het IMG en de overheid.

Behalve het in te dienen beroep bij de Raad van State heb ik eveneens contact gezocht, en een persoonlijk onderhoud gehad, met Tweede Kamerlid Sandra Beckerman van de SP. Ik heb Sandra over de ‘postcodeloterij’ verteld en haar de uitspraak toegezonden van de Rechtbank. Zij wil proberen hier samen met andere hiaten in de waardecompensatieregeling van het IMG Kamervragen over te stellen aan de Staatssecretaris. Sandra voelt zich echter soms ook een roepende in de Groningse woestijn ten opzichte van de regering en Tweede Kamer. Ook zal ik deze brief inclusief de uitspraak van de Rechtbank Noord-Nederland aan de parlementaire enquêtecommissie zenden. Bij de parlementaire enquêtecommissie heb ik reeds meerdere malen vermeld dat zij waarschijnlijk de laatste reddingsboei voor de Groningers zijn. Mijn vertrouwen in deze commissie is, ook na het zien van hoe men de openbare verhoren voert, groot.

Daarnaast zal ik de media in het bezit stellen van deze brief en de uitspraak zodat ook zij wellicht iets aan dit onrecht kunnen doen. Het kan eenvoudig niet dat letterlijk buren tegen elkaar worden opgezet door het IMG en de overheid. De ene buur ontvangt met alle regelingen meer dan € 20.000, – en de andere buur ontvangt niets terwijl deze persoon vaak fysieke aardbevingschade heeft en de gelukkige buur helemaal niet. Het is eenvoudig niet uit te leggen. Ik wil u ook niet tegenhouden om deze brief en de uitspraak via sociale mediakanalen te verspreiden. De rest van Groningen en Nederland mag en moet wat mij betreft weten wat zich op dit moment in dit toffe landje afspeelt!

Tenslotte wil ik u oproepen mee te helpen bewoners uit het postcodegebied 9745, die zich nog niet bij ons hebben aangemeld, te bewegen om dit alsnog te doen. Voor € 50, – ondersteunen zij niet alleen u en ons enorm, maar het vergroot zeer de kans dat zowel wij als zij de waardecompensatie van duizenden euro’s gaan verkrijgen.

Met vriendelijke groet,

John Schokker – Makelaar en Taxateur

2 gedachtes over “UPDATE DESKUNDIGE

 1. Beste John,

  Heb al eens eerder gemaild omtrent de postcode 9744. Misschien als deze postcode wordt meegenomen en bijvoorbeeld 9743 er meer mensen zijn die jullie kunnen ondersteunen tijdens het proces. Deze postcodes zijn net als de postcode 9745 de dupe van de postcodeloterij.

  Groetjes Davey

  1. Het proefproces richt zich in eerste instantie op gedupeerden in het postcodegebied 9745.
   Wij zullen uw gegevens opnemen in onze administratie en u op de hoogte houden van de uitkomst van dit proces en eventuele mogelijkheden om ook ten strijde te trekken tegen de oneerlijke uitvoering van de waardedalingsregeling door het IMG voor andere postcodegebieden.

   Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s